Een familie van ambachtslieden en ondernemers
Liefde voor wol kreeg Erica mee van haar moeder, die veel en vaardig breide. ‘Kijk, dit is échte wol!’ Als kind was ze niet heel geïnteresseerd, maar ondertussen herkent Erica de waardering die haar moeder had voor dit prachtige materiaal. ‘Zulke bijzondere kwaliteiten, gewoon afkomstig uit de natuur!’ Nu geniet ze van het contact met wolliefhebbers en maakt ze anderen wegwijs in de wonderen van wol.
Met een smid als groot- en overgrootvader en een loodgieter als vader, heeft Erica het ambachtelijk werken in de genen. Ook ondernemende vrouwen zijn niet vreemd in haar familie. Zo opende Erica’s oma in de jaren zestig in Paterswolde een winkel met huishoudartikelen. Na haar opleiding tot programmeur zag Erica zichzelf geen ondernemer worden. Ook een wolwinkel kwam twintig jaar geleden niet in haar gedachten op. Totdat haar loopbaan een verrassende wending nam.
Kerstballen als begin van de grootste Raumawebwinkel in Nederland
In 2012 gaat het bedrijf waar Erica werkt failliet. Hoewel ze niet kan weven, koopt ze twee grote weefgetouwen. Met tijd genoeg om handen, lijkt het haar een goed moment om iets nieuws te leren. Gewoon veel oefenen, is haar insteek. Ze leert niet alleen weven. Ze herinnert zich ook haar moeders enthousiasme over wol. Met een boek van de brei-iconen Carlos en Anne in de aanslag ontdekt Erica de speciale, onbewerkte Noorse Raumawol. Een wolsoort die, zo blijkt, niet verkrijgbaar is in Nederland. Zelf inkopen en verkopen dan maar. En een paar maanden later was Wol in Huis een feit. Het begin van de grootste Raumawebwinkel van Nederland!
‘Ik geniet van het contact met mensen die ook enthousiast zijn over wol als natuurproduct.’
- Erica Tepper-Oosting -
Scandinavisch weven als unieke hobby
En de weefgetouwen? Die heeft ze nog steeds! Terwijl Wol in Huis groeide, bleef Erica zichzelf ontwikkelen. ‘Binnen tien jaar wilde ik mezelf wolspecialist kunnen noemen. Dat was mijn doel.’ Dus nam ze weefles en volgde ze cursussen om allerlei handwerktechnieken te leren. Nu vertaalt ze met gemak Noorse patronen, weet ze alles over vilten en weeft ze op ambachtelijke wijze - met tien schachten - haar eigen sjaals en tassen. En hoewel weven een van de belangrijkste textielproductiemethoden is, zijn er vandaag de dag niet veel mensen die het ambacht beheersen. ‘Het weefproces geeft zoveel voldoening. Het is het magische proces van het verwerken van losse draden tot een samenhangende stof wat mij blijft intrigeren en ik voel mij bevoorrecht dat ik dit kan doen. Maar het is een arbeidsintensief werk, daarom werk ik alleen met de kwalitatieve Raumawol die lang mooi blijft!’