Handige tips over wol

Wol kan het beste met de hand gewassen worden

Hieronder wat informatie over het wassen van natuurlijke wol en het voorkomen van gaten door kledingmotten.

Vuilafstotend

Wol is van nature vuilafstotend. Kledingstukken van wol hoeven daarom niet vaak gewassen te worden, alleen luchten is vaak voldoende.

Wassen van het kledingstuk: het liefst in de handwas met een klein beetje wolwasmiddel. Een wasmachine met een goed wolprogramma kan ook, maar dit brengt altijd een risico met zich mee dat de wol gaat vervilten. Als je eenmaal een wollen kledingstuk met de hand hebt gewassen, weet je dat het eigenlijk heel gemakkelijk is. Je hoeft niet te soppen of te boenen en het kledingstuk is snel droog.

Het kledingstuk laten zakken in bijvoorbeeld een teil met handwarm water, niet te heet, tot alle luchtbelletjes er uit zijn, vervolgens het kledingstuk wat bewegen in het water om het vuil los te krijgen en eventuele vettigheid op te laten lossen. Niet teveel wrijven en soppen! Dit kan vervilting van de wol tot gevolg hebben.

Als je met wolwasmiddel wast, dan 2 of 3 keer uitspoelen, er mag geen wasmiddel achterblijven omdat dit juist weer vuil aantrekt. Als je Eucalan gebruikt, een speciaal wolwasmiddel met lanoline, hoef je maar 1x uit te spoelen. Even flink uitknijpen, of kort centrifugeren en dan in model plat laten drogen. Je kunt ook het kledingstuk in een grote handdoek rollen en dan even persen, dan is het kledingstuk al een stuk droger. De wol mag niet te lang in water weken, omdat de kleuren dan uit kunnen gaan lopen. Maximaal een kwartier houd ik zelf aan, dan ben je ruim binnen de veilige marge

Motten

Kledingmotten worden aangetrokken door vuil, zoals vettigheid en huidschilfers. Dus als je het kledingstuk weglegt voor langere tijd, zorg dan dat het wel schoon/gewassen is.

Je kunt cederhout gebruiken om motten af te schrikken, gewoon een stukje in de kledingkast leggen. Of lavendel in een zakje.

Dit is ook handig om te weten: Motten leggen eitjes op kleding, die eitjes komen uit na een tijdje en dan komt er een larve uit en dat is de boosdoener die gaatjes in de wol maakt. De eitjes die door de motvlinder zijn gelegd liggen los op de wol. Dus als je je kledingstuk buiten uitschudt, ben je de eitjes al kwijt. Motten kunnen niet tegen UV licht, daarom zitten ze graag in donkere kasten en daarom is het ook goed om kleding buiten te luchten. Het liefst maandelijks, vooral in de zomermaanden.

Ik pak de kledingstukken niet in in speciale zakken. Ik weet dat motten bijna overal in kunnen komen, dus plastic zakken, plastic dozen, vraag me niet hoe, maar ze komen er wel in. Alleen als het kledingstuk vacuüm ingepakt is, dan kan er geen mot bij komen(er moeten dan ook geen eitjes al op hebben gezeten).